Vinlåda # 2
Andrea Oberto - Vinlåda
Andrea Oberto – La Morra
Andrea Oberto har odlat kvalitétsviner i La Morra under 60 år och har idag tio etiketter inklusive tre av Barolos allra finaste vingårdslägen; Brunate, Rocche dell'annunziata och Albarella. Vingården drivs av Andrea Oberto och dotter Sara. Andrea älskar Barbera och gör tre olika från olika lägen och med olika mycket fat. För alla viner står såklart druva och terroir i centrum och lagring görs enbart på barrique.


1 x Dolcetto d´Alba 2021 – 189 kr. Drickfönster 2022 – 2028
Vinet – Dolcetto från två olika vingårdar i La Morra, båda med sydvästlig exponering och kalkrik lerjord. Vinet lagras på ståltank.
Doft & smak – Intensiv röd färg med violetta inslag. Näsan avslöjar vegetabiliska toner och röd frukt. Smak av körsbär, lakrits och sötmandel. Fin syra, silkiga tanniner och långt avslut.
Att äta till - Hemlagad pizza (eller varför inte beställa hem favoritpizzan). Gärna en klassiska Margherita med san marzano tomater, mozzarella och basilika.
1 x Barbera d´Alba 2021 – 245 kr. Drickfönster 2022 – 2028
Vinet – Barbera odlad i sydvästläge i La Morra. Kalkhaltig lerjord. Vinet lagras fyra månader på ekfat.
Doft & smak - Djup rubinfärgad med mjuka violetta reflektioner från åldrande i barriquer. På nosen visar sig faten tillsammans med plommon och körsbär. Fruktdriven och lite kryddig i smaken med plommon, björnbär och hallon. Hög syra med ett långt avslut.
Att äta till - Klassisk salsicciapasta med en grund på vitt vin, tomater och en skvätt grädde. Snåla inte på parmesanen.
1 x Barolo Comune di La Morra 2018 – 469 kr. Drickfönster 2022 – 2038
Vinet - Vinet är gjort på 100% nebbiolo från tre vingårdar med sydostexponering i La Morra. Kalkhaltig lerjord. Vinet lagras 24 månader på ekfat och 12 månader i flaska.
Doft & smak - Färgen är intensiv. Doft av körsbär, viol, rosor, tjära och läder. Komplex i smaken och fin balans mellan frukt, syra och tanniner. Lång och ihållande finish.
Att äta till - Agnolotti al Plin - ricotta och spenatfyllda pastaknyten med brynt smör och salvia toppat med parmesan.